Geen reacties

Maras, de verlaten stad in Cyprus

Maras, ook wel bekend als Varosha, was ooit een populaire toeristische bestemming aan de oostkust van Cyprus. Tegenwoordig is het echter een spookstad die wordt bewaakt door het Turkse leger en afgesloten van de buitenwereld. Het gebied blijft controversieel en gevoelig, en de toekomst van Maras blijft onzeker.

Maras was ooit een bloeiende toeristische bestemming aan de oostkust van het eiland Cyprus in de regio Famagusta. Het was de thuisbasis van luxe hotels, restaurants en winkels en stond bekend om zijn prachtige stranden en een bruisend nachtleven. Tijdens mijn recente bezoek aan de stad werd ik echter getroffen door de verwoeste gebouwen en lege straten die me herinnerden aan het ooit levendige vakantieoord. Ondanks de trieste staat van de stad is er nog steeds iets magisch aan Maras, alsof het wacht op zijn bewoners om terug te keren en weer tot leven te komen.

Opkomst en ondergang van Maras

Voor de deling van Cyprus in 1974 was Maras, een vakantieoord in Famagusta, een toeristische hotspot met enkele van de beste stranden op het eiland. Beroemdheden zoals Richard Burton, Brigitte Bardot en Elizabeth Taylor bezochten de stad regelmatig. En van het Argo Hotel aan JFK Avenue scheen Taylor’s favoriete hotel te zijn. In zijn hoogtijdagen was de stad de thuisbasis van 39.000 inwoners en trok het jaarlijks 700.000 bezoekers.

Maras (Varosha 1974)

De Turkse invasie en verlating van Maras

Ongeveer 50 jaar geleden vond er zware etnische geweld plaats op Cyprus, wat leidde tot een coup geïnspireerd door de militaire junta van Griekenland. Na deze gebeurtenissen viel Turkije Cyprus binnen en bezette het noordelijke deel van het eiland. Toen Turkse troepen de Grieks-Cypriotische gemeenschap van Maras naderden, vluchtten de bewoners, in de hoop terug te keren wanneer de situatie was gekalmeerd. Helaas werd het vakantieoord afgesloten door het Turkse leger en is het sindsdien een spookstad geworden. Een VN-resolutie uit 1984 roept op tot de overdracht van Maras aan VN-controle en verbiedt elke poging tot bevolking door iemand anders dan degenen die gedwongen moesten vertrekken.

Controversies and Complexities

Het bezoeken van Maras kan controversieel zijn omdat het gebied nog steeds gevoelig en bewaakt is. Tegenwoordig kunnen toeristen enkele van de open straten bezoeken om een idee te krijgen van hoe de stad eruitzag. De situatie blijft echter een complex probleem dat de internationale gemeenschap al jaren bezighoudt en leidt tot spanningen tussen Cyprus en Turkije, die verschillende opvattingen hebben over de toekomst van Maras. Volgens de Grieks-Cypriotische regering schendt de heropening van Maras VN-resoluties en internationaal recht omdat het gebied nog steeds wordt beschouwd als onderdeel van Cyprus en niet van de Turkse Republiek Noord-Cyprus. De heropening zou ook in strijd zijn met de overeenkomst tussen de leiders van de twee gemeenschappen in Cyprus om de stad te beschermen totdat er een oplossing voor het conflict is gevonden.

De Toekomst van Maras

In november 2020 heeft de VN-Veiligheidsraad een resolutie aangenomen waarin alle partijen worden opgeroepen om zich te onthouden van acties die de situatie in Maras kunnen verslechteren. De resolutie roept ook op tot hervatting van onderhandelingen over een oplossing voor het Cyprus-probleem. De heropening van Maras heeft ook bezorgdheid gewekt over de milieueffecten. Volgens sommige experts is het gebied ernstig vervuild en kan heropening leiden tot verdere schade aan de flora en fauna van het gebied.

Maras blijft een controversieel gebied met een onzekere toekomst. Voor sommigen blijft het een symbool van de tragedie die Cyprus heeft getroffen, terwijl anderen hopen dat het op een dag zal herleven als het bruisende resort dat het ooit was. Wat de toekomst ook mag brengen, Maras zal blijven dienen als een herinnering aan de verdeeldheid en conflicten die Cyprus nog steeds verdelen.

Bronvermelding

Comments (0)