Noord-Cyprus is niet erkend als onafhankelijke staat door de internationale gemeenschap, waaronder de Europese Unie (EU). Het is een deel van het eiland Cyprus dat bezet is door Turkije sinds de Turkse invasie van 1974. De Republiek Cyprus, die gedeeltelijk bezet is door Griekenland, is wel lid van de EU.

De EU heeft een aantal maatregelen genomen om de situatie in Noord-Cyprus te verbeteren en om de Turkse Cypriotische gemeenschap te steunen. Zo heeft de EU bijvoorbeeld een programma opgezet om de economie en de samenleving in Noord-Cyprus te ontwikkelen, en heeft ze ook hulp gegeven aan het onderwijs en de gezondheidszorg in Noord-Cyprus.

Hoewel Noord-Cyprus niet formeel verbonden is met de EU, heeft het wel toegang tot de EU-markt voor sommige goederen en diensten. De EU heeft ook bepaalde beperkingen opgelegd aan de handel met Noord-Cyprus om te voorkomen dat de Turkse Cypriotische gemeenschap wordt geïsoleerd.

In het algemeen zijn de relaties tussen Noord-Cyprus en de EU gecompliceerd en afhankelijk van de politieke situatie op het eiland. De EU blijft zich inzetten voor een vreedzame oplossing van het conflict en ondersteunt initiatieven om de dialoog tussen de twee gemeenschappen op Cyprus te versterken.